Blije Binnenste

Lucy heeft een ballon – Meer over dit boek

Kinderen helpen hun emoties te herkennen en begrijpen. Dat is het doel van Blije Binnenste. Lucy heeft een ballon gaat over de basisemoties Blij en Bedroefd. We vertellen je op deze pagina meer over hoe je dit boek kunt gebruiken.

Lucy heeft een ballon is een minimalistisch prentenboek voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar. De geschikte leeftijd voor dit boek hangt af van de manier waarop er wordt voorgelezen.

Welk verhaal vertelt Lucy heeft een ballon?

Lucy heeft een ballon vertelt een verhaal over een meisje dat een ballon heeft. Ze is daar erg blij mee. Dan komt er een jongetje langs die haar een beetje pest omdat ze een ballon heeft. In plaats dat ze daar verdrietig over raakt, blijft ze blij. Haar ballon is genoeg voor haar. De opmerking kan haar niet niet kwetsen, omdat ze vanbinnen blij is.

Het jongetje loopt door, maar valt. Hij heeft pijn. Lucy loopt naar hem toe, en om hem te troosten, biedt zij hem haar ballon aan.

Kinderen helpen hun emoties te herkennen

In Lucy heeft een ballon komen verschillende emoties voorbij, waaronder blijdschap, tevredenheid, geluk, maar ook verdriet, medeleven en pijn. Jonge kinderen beseffen nog niet wat ze vanbinnen voelen. Dit educatieve kinderboek helpt ze om hun eigen emoties te herkennen.

Ouders of opvoeders kunnen bovendien nog meer woorden geven aan de emoties. Zo helpen ze de woordenschat van het kind te vergroten. Lucy is bijvoorbeeld niet alleen maar blij; ze is ook aan het ‘genieten’ van haar ballon. Ze is ‘opgetogen’ en ‘zonnig’.

Interactief kinderboek: vragen die je kunt stellen

Om het kind te helpen begrijpen wat de verschillende emoties betekenen en inhouden, kun je vragen stellen tijdens het voorlezen. Juist omdat Lucy heeft een ballon zo weinig tekst heeft, is het boek goed te gebruiken als hulpmiddel. Je kunt met een jong kind vooral de plaatjes bekijken en daarover praten. De basisemoties als Blij en Bedroefd kunnen benoemd worden.

Samen praten over dingen die je blij maken en dingen die je verdrietig maken, dingen die je boos of bang maken: het helpt allemaal mee bij de vorming van de emotionele ontwikkeling. Juist bij heel jonge kinderen.

Oudere kinderen hebben een grotere woordenschat om hun fantasie te kunnen uiten. Ook kun je bij oudere kinderen diepgaande vragen stellen om een reactie te krijgen over het jongetje dat pest, over de oma die langsloopt, of dat ze zelf wel een ijsje aangenomen hebben.

Samen met professionele kindercoaches hebben we vragen bedacht die tijdens het voorlezen van dit boek aan het kind gesteld kunnen worden. Zo kun je een gesprek op gang brengen die de emotionele ontwikkeling ondersteunt. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen:

  • Hoe voelt Lucy zich?
  • Hoe zou jij je voelen als iemand jouw favoriete speeltje belachelijk zou maken?
  • Zou jij ook je ballon geven aan het jongetje?
  • Waarom geeft Lucy haar ballon weg, denk je?
  • Hoe zie je dat Lucy blij is?

Meer ideeën vind je in onze handleiding bij het voorlezen van Lucy heeft een ballon.

Waarom dit boek de creativiteit bevordert

Creativiteit is een belangrijke vorm van emotionele zelfexpressie. Onze kinderboeken leren kinderen niet alleen emoties te herkennen en te benoemen, maar ze geven ze ook de kans zich creatief te uiten. 

Het enige wat kinderen nodig hebben om echt creatief te zijn, is ruimte. Lucy heeft een ballon geeft ze deze ruimte. Het is een minimalistisch kinderboek, waarin kinderen zelf kunnen tekenen en kleuren.

Lucy heeft een ballon: voor kinderen, ouders en leerkrachten

Het mooie van onze boeken is dat we niet alleen kinderen nieuwe dingen leren. We helpen ook de ouders en opvoeders hun kinderen beter te begrijpen. Luister aandachtig naar wat het kind zegt. De tekeningen en reacties van het kind vertellen wat hij denkt of voelt.

Voor leerkrachten, juffen en meesters is Lucy heeft een ballon een perfect hulpmiddel om het onderwerp pesten te bespreken in de klas. Pesten komt helaas vaak voor op scholen. Een van de beste manieren om te voorkomen dat kinderen elkaar (blijven) pesten, is door het bespreekbaar te maken.

Bekijk onze andere kinderboeken voor het herkennen van emoties

Blije Binnenste zet zich in voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Bekijk hier onze andere educatieve kinderboeken.