Blije Binnenste

Sterkte

Hoe kun je gevoelens van rouw uitleggen aan je kind? Hoe leer je een kind omgaan met het verdriet van een ander? Rouw en verdriet zijn extreem moeilijke emoties. Emoties waar je je kind tegen wilt beschermen. Maar de dood maakt deel uit van het leven. En soms ontdek je dat al op zeer jonge leeftijd.

Kinderboek over rouw en verdriet

Ons educatieve kinderboek Sterkte gaat over rouw en het verdriet van een ander, en hoe je daarmee om kunt gaan. Het is een ingetogen prentenboek met minimalistische, maar heldere illustraties. Centraal staat de emotie Bedroefd. Het vertelt een verhaal over het overlijden van de buurman van het jongetje Jip.

Jip ervaart zodoende niet zelf het verdriet van een overlijden, maar hij ziet wel hoe zijn buurvrouw het ervaart. Ze is verdrietig en Jip hoort iedereen ‘gecondoleerd’ zeggen. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Jip, wat helpt om meer inzicht te krijgen in de denkwijze van een kind.

Overlijden uitleggen aan je kind

De dood is vrijwel niet te begrijpen, met name voor kinderen. Zo is iemand er, zo is iemand er niet meer. Ze komen nooit meer terug. Hoe leg je dat uit? En waarom zegt iedereen plotseling ‘gecondoleerd’? Wat betekent dat woord? En hoe deel je wat je voelt van binnen?

Hoe ga je ermee om als iemand anders zich verdrietig voelt? Wat zeg je dan? Hoe laat je merken dat je er voor die persoon wilt zijn?

Sterkte beantwoordt al deze vragen en meer. Het is een perfect kinderboek voor ouders en leerkrachten om kinderen te helpen bij rouwverwerking en de uiting van hun gevoelens.

Wat leert je kind met dit boek?

Sterkte helpt je om rouw uit te leggen aan je kind. Maar het doet nog meer. Dit boek leert je kind:

  • begrijpen wat de dood is,
  • begrijpen wat woorden als ‘gecondoleerd’, ‘crematorium’ en ‘heengaan’ betekenen
  • empathie ontwikkelen
  • uiting te geven aan gevoelens als verdriet en medelijden
  • de dood te accepteren
  • helder te communiceren naar anderen toe

Vanwege het gebruik van vergelijkingen om abstracte begrippen visueel te maken, is dit boek vooral geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Hoe leg je een kind uit wat de dood is?

De dood is onvermijdelijk. Volgens kinderpsychologen is het verstandig om je kind de dood te laten begrijpen voordat het zijn leven ingrijpend verandert. Je kunt bijvoorbeeld de cycli in de natuur uitleggen. Wat gebeurt er wanneer planten doodgaan? Ze leven dan niet meer. Ze kunnen geen water meer opnemen of groter groeien. En ze komen nooit meer terug.


Het moeilijkste om te begrijpen van de dood is het permanente karakter ervan. Als kinderen al vroeg leren dat dit onderdeel van het leven is, zullen ze minder verward zijn wanneer het gebeurt bij een familielid, vriend of huisdier.

Er zijn tal van andere manieren om het onderwerp ter sprake te brengen. Je kunt ook een insect laten zien dat is doodgegaan in huis of in de tuin. Je kunt kinderen al vertrouwd maken met ‘begrafenisriten’ door met elkaar een begrafenis te houden voor een overleden insect. Begraaf het insect bijvoorbeeld (al dan niet in een luciferdoosje) in de tuin en spreek daarbij plechtige gedachten hardop uit (en je kunt eventueel bidden, een lied zingen of een gedicht voordragen).

Dit kun je al doen bij kinderen vanaf drie jaar. Je kunt zelfs een zeepbel gebruiken als voorbeeld dat aan alles een einde komt.

Hoe vaker je over de dood praat en over wat het betekent, des te duidelijker en normaler het wordt voor het kind. Acceptatie en aanvaarding zijn cruciaal bij rouwverwerking. Hoe eerder je kind dit leert, hoe gezonder zijn rouwproces zal zijn – ook wanneer het volwassen is.

Hoe vertel je je kind dat opa of oma is overleden?

Het is nooit makkelijk om je kind verdrietig nieuws, zoals het overlijden van opa of oma, te vertellen. Als ouder heb je daarnaast nog eens je eigen gevoelens. Het belangrijkste is dat je een veilige en kalme sfeer creëert. Vertel je kind het nieuws direct en probeer zo duidelijk mogelijk te communiceren.

Draai er niet omheen en vermijd woorden als ‘dood’ niet. Zeg niet dat ‘oma voor altijd slaapt’; dit kan tot misverstanden leiden. Praat erover en geef je kind de kans om afscheid te nemen. Houd tegelijkertijd zoveel mogelijk de normale routine aan.

Soms hebben ze wat meer tijd nodig, dat is prima.

Ook is het normaal als een kind snel weet overgaat op spelen. Bij kinderen komen en gaan emoties soms wat sneller dan bij volwassenen en ook dat is prima. Een kind mag leren dat alle emoties er mogen zijn, ook als hun ouders zich verdrietig voelen.

Blije Binnenste: specialist in educatieve kinderboeken

Blije Binnenste specialiseert zich in het creëren en uitgeven van educatieve kinderboeken. Onze boeken behandelen de vier basisemoties ‘Blij’, ‘Bang’, ‘Boos’ en ‘Bedroefd’. Bekijk onze overige kinderboeken of lees meer over hoe je kinderen leert om te gaan met emoties op ons blog.

Bestel Sterkte nu of lees hier meer over het boek.

Sterkte

Auteur Olga Brinkhorst

Illustrator Olga Brinkhorst

ISBN: 978-90-822678-2-2

Prijs: € 12,95

 

Recensies

Koop en leef mee