Blije Binnenste

Artikelen

door coaches

De achterliggende gedachte van “Lucy heeft een ballon”.

Dit boek van Blije Binnenste is bewust zo gemaakt, dat zij veel ruimte overlaat voor de fantasie van het kind. Lucy heeft een ballon is een minimalistisch prentenboek, zowel qua plaatjes als qua tekst. Zo bieden wij kinderen de vrijheid om zelf te bedenken wie de personages zijn en wat hun precieze rol is in het boek. Of zie het als een uitdaging voor de ouders om verhalen te verzinnen rondom de personages in Lucy heeft een ballon. Het is mogelijk om in het boek te kleuren en te tekenen. Of om stickers te plakken. Als je dit liever niet doet in zo’n mooi hardcover boek, dan zijn er kleurplaten te downloaden op deze site om naast het boek invulling te kunnen geven aan de fantasieën van het kind, of van uzelf.

Het lijkt nu alsof Lucy heeft een ballon niet af is en we het werk aan de ouders overlaten. Maar dat is niet waar. Eigenlijk is het verhaal van Lucy zo duidelijk, dat ze niet eens tekst nodig heeft. De plaatjes spreken voor zich. En de achterliggende boodschap ook.

De onderliggende boodschap van Lucy heeft een ballon is dat het fijn is als je blij kunt zijn met wat je hebt en wie je bent. Als je blij bent met jezelf, raken de gemene opmerkingen van een ander je niet zo erg. Dan kun je misschien zelfs aardig zijn tegen die persoon.

Zo gezien gaat dit boek dus ook over pesten. Hoe ga je ermee om als je gepest wordt? Tegenwoordig is er meer aandacht voor pesten op scholen en bij andere instanties die gaan over opvoeden en hoe kinderen met elkaar omgaan. Pesten mag niet, leren we de kinderen. Helemaal mee eens. Maar misschien is het nog beter om je kind weerbaar te maken tegen het pesten. Als je kind zelfvertrouwen heeft, zich goed in zijn of haar vel voelt en tevreden is met wie hij/zij is, dan heeft het pesten geen vat op het kind. Een goede emotionele ontwikkeling maakt je dus ook sterk en weerbaar. 

Lucy heeft een ballon gaat over de emotie Blij. Ze is blij met zichzelf. En ze is blij met wat ze heeft.

Dit meisje is heel blij met haar rode ballon. Haar behoeftes zijn vervuld. Ze hoeft op dit moment niets anders. Ook geen ijsje. Ze is er niet mee bezig wat anderen van haar denken. En als er dan iets gebeurt, waardoor een ander verdriet en pijn heeft, dan is ze onbaatzuchtig. Lucy toont karakter en geeft weg waar ze zo blij mee was. Want ze heeft genoeg aan zichzelf.

Zo heeft dit eenvoudige boek toch opeens meer diepgang dan je in eerste instantie zou denken.

 

Geschreven door Olga Brinkhorst. Schrijver bij Blije Binnenste, auteur van Lucy heeft een ballon.