Blije Binnenste

Artikelen

door coaches

Vragen stellen tijdens of na het voorlezen

Bij al onze boeken nodigen wij je uit om tijdens of net na het voorlezen vragen te stellen aan je kind. De inhoud van het voorgelezen boek blijft dan beter hangen, maar er zijn meer voordelen. Door vragen te stellen geef je aan dat je geïnteresseerd bent in de gedachtewereld van jouw kind, je stimuleert de fantasie en je motiveert je kind om te vertellen wat er in hem of haar omgaat. Het is soms niet gemakkelijk om uit te drukken wat je denkt, vindt en voelt, maar je kunt het samen wél oefenen, bijvoorbeeld aan de hand van onze boeken.

Dit klinkt misschien lastig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Probeer het maar! Om jou op weg te helpen geven we hier een paar voorbeeldvragen die je aan jouw kind zou kunnen stellen als je samen aan het lezen bent:

Wat vind jij van wat er net gebeurd is?
Wat zou jij doen in zo’n situatie?
Waar denk jij aan als je dit ziet?
Wat denk jij dat (naam personage) nu voelt?
Voel jij je ook wel eens …(boos/bang/bedroefd/blij)?
Wat doe je dan, wanneer jij je zo voelt?
Hoe komt dat, dat jij je dan zo voelt?

 

Deze vragen zijn vooral reflecterend. Zij gaan over de gevoelens van het personage en houden jou en je kind op een speelse manier een spiegel voor: stel je voor dat jij dat was, hoe zou jij je dan voelen? Onze boeken helpen kinderen om hun emoties te leren herkennen en erover te praten. Door een boek als Lucy heeft een ballon, of De leeuw wil brullen als handvat te gebruiken en hierover vragen te stellen, werk je doelbewust aan de emotionele ontwikkeling van je kind (en van jezelf!). Uiteraard bepaal je als opvoeder zelf hoe je voorleest en hoe je een boek wilt interpreteren. De hierboven genoemde vragen geven een richting, maar wanneer je daaraan je eigen draai wilt geven, juichen wij dat alleen maar toe. Blije Binnenste houdt wel van eigenwijze opvoeders ?

Vind je het lastig om op een soortgelijke manier met je kind te communiceren, maar zou je dit wel graag willen? Vraag dan eens om hulp aan een kindercoach. Zij zijn hiervoor opgeleid en geven graag extra uitleg en handvatten.