Blije Binnenste

Bang, het monster

Angst bij kinderen komt veel voor. De meeste kinderen zijn bang voor het donker of voor spinnen. Of… voor monsters onder het bed!

Maar voor dit monstertje hoeven ze niet bang te zijn. Bang, het monster helpt ze om de emotie Bang beter te begrijpen. Voor ouders is dit boek een waardevol handvat om met kinderen over hun gevoelens te praten.

Een boek om angst bij kinderen te bespreken

Angst kan vele vormen aannemen en het is compleet normaal als een kind soms bang is. Angst is een emotie die ervoor zorgt dat een kind voorzichtig blijft; het dient als bescherming. Als ouder wil je dat je kind natuurlijk niet zomaar wegloopt of met een vreemde meegaat.

Maar angstige gevoelens kunnen ook belemmerend werken. Met name als je opgroeit met het idee dat angst een ongewilde emotie is. Om te voorkomen dat je kind op latere leeftijd problemen ontwikkelt met angsten, is het belangrijk om ook over deze emotie te praten.

Angst is oké

Angst is oké. Dat is de boodschap van Bang, het monster. Het gevoel angst wordt verbeeld door een monstertje, genaamd Bang. Dit kleine, oranje monstertje is eigenlijk helemaal niet zo eng. Sterker nog, het ziet er schattig en ongevaarlijk uit.

Dit maakt het makkelijker voor kinderen om over hun bange gevoelens te praten. Bang, het monster geeft een positieve draai aan het vervelende gevoel van angst.

Het monstertje volgt een jongen, genaamd Jens. Ook al ziet het monster er in het begin niet eng uit, Jens vindt het vervelend dat het rare beest hem overal volgt. Hij probeert van hem af te komen en stopt hem zelfs in de prullenbak.

Maar weglopen voor angst – of de emotie wegstoppen – heeft weinig zin. Daar komt Jens ook achter. Op een onverwacht moment staat het monster groot en dreigend voor zijn neus.

Wat nu?! Juist de manier waarop dit boek de emotie angst zichtbaar maakt in al zijn vormen, helpt om het abstracte toch begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Dat is de kracht van dit boek.

Van het monster is niet af te komen. En dat hoeft ook niet. Jens leert uiteindelijk met het monster praten. Hopelijk kunnen ze elkaar nu beter begrijpen.

Handleiding met vragen bij het boek

Het kan lastig zijn om emoties met je kind te bespreken. Om het gesprek makkelijker te maken, kun je onze voorbeeldvragen gebruiken. Kinderen hebben nog niet de juiste woordenschat om uit te leggen wat ze precies voelen. Het helpt dan om te kijken hoe ze reageren op de voorbeeldvragen.

Bekijk hier de handleiding met vragen die bij het boek horen.

Waar zijn kinderen bang voor?

Kinderen hebben verschillende angsten, het hangt af van de leeftijd waar ze last van hebben. Maar behalve de ‘normale’ angsten, zoals angst voor monsters, bestaan er ook angsten die meer op piekeren of angststoornissen lijken. Het verschil is dat een ‘normale’ angst zich meer in het huidige moment afspeelt, terwijl piekeren gaat over het verleden of de toekomst.

Piekeren en sociale angsten bij kinderen

Kinderen met sociale angsten kunnen:

 • denken dat anderen ze niet aardig vinden of ze zullen uitlachen,
 • verlegen of teruggetrokken zijn,
 • het moeilijk vinden om vriendjes te maken,
 • niet van groepen houden;
 • sociale situaties vermijden waarin ze in het middelpunt van de belangstelling staan of waarin ze zich van anderen onderscheiden. Voorbeelden zijn telefoneren of vragen stellen in de klas.

Verlatingsangst bij kinderen

Kinderen met verlatingsangst kunnen:

 • protesteren, huilen of schoppen wanneer ze van hun ouders worden gescheiden,
 • zich zorgen maken dat ze zich pijn doen of een ongeluk krijgen,
 • weigeren alleen naar de opvang, peuterspeelzaal of school te gaan, of daar te blijven;
 • weigeren bij anderen thuis te slapen zonder hun ouders of verzorgers.

Gegeneraliseerde angsten bij kinderen

Kinderen met gegeneraliseerde angsten kunnen:

 • zich zorgen maken over dingen als gezondheid, school, geld, gebeurtenissen in het nieuws,
 • de behoefte voelen om alles perfect te doen,
 • bang zijn om vragen te stellen of te beantwoorden in de klas,
 • het moeilijk vinden om te presteren tijdens schooltoetsen,
 • bang zijn voor nieuwe of onbekende situaties.

Indien je vermoedt dat je kind last heeft van zijn angsten, neem dan contact op met een kindercoach, therapeut of de huisarts. Op ons blog vind je meer artikelen over emoties bij kinderen, geschreven door kindercoaches.

Angst bij kinderen begrijpen met ‘Bang, het monster’

Bang, het monster is het perfecte hulpmiddel voor ouders om hun kinderen te leren omgaan met angsten. Dit populaire kinderboek geeft je precies de juiste handvatten om je kind te laten begrijpen wat angst is. Dat het er mag zijn. Dat je je niet hoeft te schamen. En dat je erover kunt praten.

Op zoek naar meer kinderboeken over emoties? Bekijk onze andere thema’s Blij, Bang en Bedroefd.

auteur Olga Brinkhorst

illustrator Hanneke van Os

Prijs: € 9,95

ISBN: 978-90-822678-3-9

Bang, het monster

Meer over dit boek

Koop en bibber