Blije Binnenste

De leeuw wil brullen

emotie BOOS

Woedeaanvallen bij een boos kind zijn niet gezellig. Maar soms heeft een kind gewoon even zin om heel hard te brullen! Trouwens, hetzelfde geldt voor volwassenen. Er hoeft niet eens een reden voor te zijn. Anderen begrijpen je niet altijd en dat kan moeilijk zijn.

De leeuw wil brullen gaat over een leeuw die niet kan ophouden met brullen. Het is nu eenmaal zijn natuur. Sommige dieren worden daarom boos op de leeuw, sommige dieren worden bang en vluchten weg, en andere dieren lachen hem uit.

Iedereen reageert anders op boosheid, zoals is te zien bij de dierenmaatjes van de leeuw. Daardoor krijg je soms het idee dat boosheid iets ‘slechts’ is en dat jij je ‘slecht’ gedraagt.

Toch is boosheid een gezonde emotie en mag je die best uiten – op een veilige manier. De leeuw wil brullen is een kinderboek dat zowel kinderen als ouders helpt met het begrijpen en managen van de emotie BOOS.

Een kinderboek om samen even lekker te brullen

Het is fijn als iemand je de ruimte geeft om jezelf te mogen zijn. De leeuw wil brullen is daar een perfect hulpmiddel voor. Samen kun je met je kind even lekker brullen en stoom afblazen. Zo bouw je een sterkere band op met je kinderen en leer je elkaar beter begrijpen.

Je kunt onze handleiding met vragen gebruiken bij het voorlezen.

Waarom worden kinderen boos?

Woedeaanvallen bij een boos kind kunnen verschillende redenen hebben. Soms is woede een oppervlakkige, secundaire emotie. Dit betekent dat het een reactie is op een andere emotie die eerst wordt opgewekt.

Zo voel je bijvoorbeeld boosheid, maar ligt er eigenlijk angst, verdriet, frustratie of teleurstelling aan ten grondslag.

Het varieert afhankelijk van de situatie en het karakter van het kind, maar verdriet, angst, frustratie, schaamte en bezorgdheid zijn veel voorkomende ‘boos’-doeners.

Deze emoties horen bij het leven, met name bij die van jonge kinderen. Ze moeten continu nieuwe dingen leren. Soms raken ze gefrustreerd omdat ze hun veter nog niet kunnen strikken. Of ze raken bang omdat mama of papa te lang wegblijft.

De belangrijkste boodschap van De leeuw wil brullen is echter dat je niet altijd een reden nodig hebt om te voelen wat je voelt. Soms voel je je gewoon boos, en dat is oké.

Boosheid uiten op een gezonde manier

Woede is een opbouw van energie in je lichaam. Die energie moet eruit. Dat kun je op verschillende manieren doen:

 • Door te ‘brullen’: net als een leeuw – in een veilige omgeving – even lekker schreeuwen!
 • Door hard te dansen op je favoriete muziek.
 • Door iets kapot te maken, wat kapot mag. Schrijf bijvoorbeeld op papier waarom je boos bent en scheur dat dan doormidden.
 • Door te tekenen/schilderen.
 • Door iets (zachts) tegen een muur te gooien. Je kunt ook met een bal tegen een muur gooien als je genoeg ruimte hebt.
 • Door te zingen! Zing mee met je favoriete nummers en gooi die energie eruit!

Lees meer over wat kindercoaches te zeggen hebben over boosheid als uitlaatklep.

Hoe kalmeer je de woedeaanvallen van een boos kind?

Als er een oorzaak is voor de woedeaanvallen, dan helpt het om te begrijpen wat de oorzaak is. Kinderen hebben moeite met het verwoorden van hun gevoelens. Dit kan leiden tot meer angst, paniek en boosheid. Weet je als ouder wat de oorzaak is? Geef het dan een naam en help je kind te begrijpen waarom hij zich zo voelt.

Is je kind boos aan het worden, maar heeft het nog geen woedeaanval? Visualiseer dan samen met je kind zijn woede. Vraag hem het volgende:

 • Hoe ziet je boosheid eruit?
 • Is het groot of klein?
 • Hoe ruikt het?
 • Hoe beweegt het?
 • Welke kleur heeft het?
 • Welke textuur heeft het?

Als je eenmaal de verbeelding van je kind hebt aangeboord en weet hoe hij boosheid ervaart, kun je er samen een tekening van maken – en die vervolgens kapot scheuren!

Boosheid begrijpen met ‘De leeuw wil brullen’

De leeuw wil brullen is een uniek, kleurrijk en interactief kinderboek dat kinderen meer leert over boosheid en woede. Daarnaast zien ze hoe het brullen van de leeuw het gemoed van andere dieren beïnvloedt en leren ze hoe belangrijk het is om goed en respectvol met elkaar te communiceren. Op zoek naar meer kinderboeken over emoties? Bekijk onze andere thema’s Blij, Bang en Bedroefd.

De leeuw wil brullen

auteur Olga Brinkhorst

illustrator Hanneke van Os

ISBN: 978-90-822678-1-5

Prijs: € 9,95

Meer over dit boek

Recensies

Koop en brul mee