Blije Binnenste

Lucy heeft een ballon

emotie BLIJ

Ben je op zoek naar populaire kinderboeken die kinderen helpen bij het verwerken en begrijpen van emoties? Dan is Lucy heeft een ballon het perfecte prentenboek voor jou en je kind.

Kinderboek over pesten, tevredenheid en blijdschap

In Lucy heeft een ballon komen alle vier de basisemoties aan bod (Blij, Boos, Bang en Bedroefd), maar centraal staat de emotie blijdschap. Hoe kun je lekker in je vel zitten? Hoe kun je reageren wanneer iemand je pest? Deze vragen worden in dit minimalistische prentenboek beantwoord.

De belangrijkste boodschap van het boek is dat als je blij bent met jezelf, je sterker in je schoenen staat en je weerbaarder bent.

Over emoties praten met je kind

Het boek geeft ouders en opvoedkundigen een hulpmiddel om met kinderen over hun emoties te praten. Met name jonge kinderen zijn nog niet in staat om te communiceren over hun gevoelens en gedachten.

Toch ervaren ze van alles, en soms blijven ze zelfs vastzitten in een gevoel. Het is essentieel dat ze hier al vroeg over leren praten. Zo ontwikkelen ze een stevige emotionele fundering, waarop ze de rest van hun leven kunnen bouwen.

Populaire kinderboeken: wat onze kinderboeken zo bijzonder maakt

Lucy heeft een ballon is het allereerste educatieve kinderboek dat Blije Binnenste heeft uitgebracht. Wat onze boeken onderscheidt van andere populaire kinderboeken, is dat we kinderen de gelegenheid geven om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Lucy heeft een ballon vertelt een verhaal, maar er is genoeg ruimte voor kinderen om hun eigen tekeningen toe te voegen en om zelf het verhaal verder te verzinnen.

Wil je kind nog meer tekenen of wil je liever niet dat je kind in het boek krast? Dan kun je ook diverse kleurplaten downloaden van onze website, zodat je kind zich urenlang ongehinderd kan vermaken en zich creatief kan uiten.

Wat leert je kind met dit boek?

Lucy heeft een ballon is een uitstekend hulpmiddel om je kinderen meer te leren over hun emotionele belevingswereld. Kinderen leren:

  • Weerbaarder te worden tegen pesten
  • Wat het betekent om blij en tevreden te zijn
  • Hoe je gevoelens kunt herkennen
  • Hoe je woorden kunt geven aan emoties
  • Hoe je jezelf kunt uiten
  • Wat je kunt doen met je gevoelens

Leerzaam kinderboek voor jonge en oudere kinderen

Voor jonge kinderen tot vijf jaar

Lucy heeft een ballon is een leerzaam kinderboek voor zowel jonge kinderen als wat oudere kinderen. Als opvoeder kun je aan jonge kinderen (tot vijf jaar) vragen hoe ze denken dat Lucy zich voelt in een situatie. Wat doet het gevoel met Lucy? Door dat te beantwoorden, leren kinderen hun eigen gevoelens ook te herkennen, te benoemen en te begrijpen.

Je kunt vragen of ze zelf ook zo’n mooie ballon hebben gehad of van wat voor soort speelgoed ze blij worden. Om over andere basisemoties, zoals bedroefdheid of verdriet te praten, kun je vragen wat er met ze gebeurt als ze verdrietig zijn. Gaan ze huilen? Of zeggen ze in zo’n situatie helemaal niets? Dit geldt ook voor boosheid. Sommige kinderen gaan schreeuwen, andere kinderen worden juist stil.

Hetzelfde kind kan in verschillende situaties en op verschillende momenten heel anders reageren. Door hier met elkaar over te praten, krijgt het kind inzicht in de nuances van emoties en de wisselende reacties die daarbij horen. Het kind leert dat alle emoties evenveel waard zijn.

Zo krijgt het kind meteen inzicht in zijn of haar eigen emoties.

Voor oudere kinderen van vijf tot tien jaar

Bij oudere kinderen kun je wat dieper ingaan op onderwerpen. Worden ze zelf wel eens gepest? Wat voelen ze in hun lichaam als dat gebeurt? Waar hebben ze behoefte aan op dat moment? Dit stimuleert heldere communicatie, wat enorm waardevol is voor wanneer ze tieners zijn.

Een rustig prentenboek met ruimte voor eigen creativiteit

Lucy heeft een ballon is een minimalistisch prentenboek. Tegenwoordig zijn veel kinderen (en volwassenen) snel overprikkeld. Dit boek biedt voldoende rust, zodat er meer ruimte komt om zich beter te kunnen uiten.

Kinderen kunnen in het boek of op de kleurplaten kleuren en zelf bepalen wat voor kleur kleding de personages dragen. Ze kunnen stickers in het boek plakken. Of huisjes en dieren tekenen in de omgeving. Houden ze van giraffen of olifanten? Dan kunnen ze Lucy heeft een ballon in een dierentuin laten afspelen. Of in Afrika. Niets is te gek; dit boek stimuleert de eigen fantasie door niet te veel van tevoren in te vullen.

Kernboodschap: je mag blij zijn met wie je bent

En daar gaat het in onze boeken ook om. Geen emotie is raar – ze mogen er allemaal zijn. Jij mag er zijn: je mag blij zijn met wie je bent. Wanneer je jezelf leuk vindt en jezelf mag zijn, dan kun je alles aan.

Bestel Lucy heeft een ballon nu of lees hier meer over het boek.

Lucy heeft een ballon

auteur Olga Brinkhorst

illustrator Olga Brinkhorst

ISBN: 978-90-822678-0-8

Prijs: € 12,50

Recensies

Handleiding bij het voorlezen

Koop en fantaseer mee