Blije Binnenste

Bang, het monster – Meer over dit boek

Welk verhaal vertelt Bang, het monster?

Bang, het monster is een prentenboek. Het vertelt een verhaal over de jongen Jens, die door een monstertje wordt gevolgd. Dit monstertje is soms klein en onschuldig. Dan heeft Jens niet echt last van hem.

Jens wil van het monster af, maar dat lukt niet. Net wanneer hij denkt dat hij eindelijk van het lastige monster af is, staat hij opeens voor hem. Groot en bedreigend. Dit maakt Jens bang.

Uiteindelijk leert Jens dat hij met het monster kan praten. Dit helpt om hem beter te begrijpen, zodat het monstertje mag blijven.

Wat dit boek kinderen leert

Bang, het monster leert kinderen dat angst een emotie is die er ook mag zijn. Dit is cruciaal voor kinderen om goed met angst te leren omgaan.

Hebben ze om de één of andere reden het idee dat ze niet bang ‘mogen’ zijn? Of dat ze alleen maar prettige gevoelens horen te voelen? Dan bestaat er een kans dat ze daar als volwassenen last van krijgen.

De weerstand tegen onprettige emoties kan namelijk vervelender zijn dan de emotie zelf. Door die weerstand weg te nemen, neem je onnodige stress weg. Dit maakt het makkelijker om de emotie te aanvaarden, te begrijpen en uiteindelijk los te laten.

Wanneer kinderen op vroege leeftijd begrijpen wat emoties inhouden, hebben ze hier de rest van hun leven profijt van.

Waarom ‘enge’ boeken goed zijn voor kinderen

De wereld is soms behoorlijk eng. Het maakt eigenlijk niet uit hoe oud je bent, er is veel wat we niet begrijpen en wat we eng vinden. Behalve monsters, spinnen, nieuwe plekken of grote honden, zijn er ook onze emoties die ons de stuipen op ons lijf jagen.

Angst, woede, frustratie, zenuwen, jaloezie, afwijzing en teleurstelling. Als volwassen is het lastig om daar goed mee om te gaan, laat staan voor kinderen.

Verhalen over monsters helpen kinderen om te leren gaan met de echte wereld. Enge boeken zijn een manier om ze te leren dat het leven niet altijd makkelijk is en dat het oké is om bang te zijn.

Maar eigenlijk is Bang, het monster helemaal niet eng. Het monstertje is zelfs best schattig. Wel helpt het kinderen bij het begrijpen van enge situaties en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ook leren ze dat angst meerdere vormen aan kan nemen en niet altijd hetzelfde hoeft te voelen.

Angst vanaf een veilige afstand ervaren

Enge verhalen hebben een merkwaardig effect op ons. Zowel kinderen als volwassenen vinden het leuk om enge boeken te lezen. We raken er opgewonden van en onze hersenen geven dopamine af. Dopamine voelt fijn, maar kan ons lichaam soms ook klaarmaken voor actie. We voelen ons er levendiger door.

Door in een fictieve omgeving (het lezen van een boek) angst te ervaren, kunnen we die angst vanaf een veilige afstand verkennen. Van deze fictieve ervaring krijgen we een kick. We kunnen in en uit dit ‘gevaar’ stappen. Het is een beetje te vergelijken met een ritje in een achtbaan.

Ja, het hartje van je kind gaat misschien sneller kloppen wanneer je een verhaal over monsters voorleest, maar het is in een veilige omgeving. Zo kan je kind leren hoe angst aanvoelt, zonder dat het in gevaar is. Alles is onder controle en er is geen echte dreiging.

Natuurlijk zijn er ook boeken en verhalen die iets te eng zijn. Kinderen die daar nog niet klaar voor zijn, kunnen daar vervelende gevolgen van ondervinden. Denk maar aan nachtmerries, slaapgebrek, zenuwen en zorgen. Daarom moeten verhalen zorgvuldig worden uitgekozen, zodat ze zich niet overweldigd voelen.

Bang, het monster is geschikt voor de meeste jonge kinderen; makkelijk te begrijpen, vermakelijk en leerzaam.

Bang, het monster: voor kinderen en ouders

De educatieve kinderboeken van Blije Binnenste zijn in eerste instantie op kinderen gericht. Maar onze boeken helpen ook ouders en opvoeders. Door de reacties van de kinderen te observeren, kunnen ouders hun kinderen beter begrijpen.

Daarnaast krijgen ouders inzichten in hun eigen emotionele wereld en hun eigen manier van reageren op dingen. Hierover praten met elkaar en eerlijk de eigen ervaringen met elkaar delen, zorgt voor een versteviging van de vertrouwensband tussen kind en ouder.

Daarnaast zijn onze voorleesboeken perfect om te gebruiken tijdens sessies door kindercoaches of op school.

Kinderboeken over angst, woede, verdriet en blijdschap

Het doel van Blije Binnenste is om de emotionele ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.  Naast Bang, het monster, dat over de emotie bang gaat, heeft Blije Binnenste kinderboeken over blijdschap, boosheid en verdriet uitgegeven.

Bekijk hier onze andere educatieve kinderboeken, spelletjes en downloads.

Op ons blog vind je artikelen die zijn geschreven door kindercoaches. Lees bijvoorbeeld meer over angst bij kinderen, in het bijzonder angst voor pesten.