Blije Binnenste

Emoties

Boos

Boos word je als iemand over jouw grens gaat. Boos voelt donker en krachtig. Alsof het stormt in je hoofd. Je bloed lijkt warm door je lichaam te stromen en laat je handen trillen of je vuisten ballen. Je bent klaar voor actie.

De emotie boos heeft een functie: Het aangeven van de persoonlijke grens. Je praat duidelijk en je lichaamstaal doet mee. Het is menens, zeg je daarmee. Houd op en niet meer doen! Als je op een functionele manier je boosheid in kan zetten om je grenzen aan te geven, dan kun je integriteit herstellen. Zodat beide partijen weer respectvol met elkaar kunnen omgaan.

Boosheid kan heel krachtig zijn en je het gevoel geven dat je jezelf verliest. Soms reageer je zo heftig dat je iemand kwetst of op een andere manier pijn doet. Het kanaliseren van boosheid vergt oefening. Het is belangrijk dat je je gevoelens uit. Maar je mag er niet iemand mee pijn doen. Zoek een uitweg die bij jou past. Op een kussen slaan, een rondje heel hard rennen, gillen tegen de wind. Boos is een sterke motor, maar laat jezelf niet opbranden.