Blije Binnenste

De leeuw wil brullen – Meer over dit boek

Welk verhaal vertelt De leeuw wil brullen?

Het boek De leeuw wil brullen gaat over een leeuw die de hele tijd heel hard brult. Niet iedereen reageert daar even goed op. Sommige dieren schrikken en vluchten weg, maar er is ook een dier dat boos wordt en terug gaat brullen. Andere dieren lachen de leeuw juist uit als hij zich wil uiten.

De leeuw voelt zich verdrietig over hoe andere dieren op zijn gebrul reageren. Maar uiteindelijk komen alle dieren samen en brullen ze met zijn allen tegelijk. Ze moeten daarna lachen, wat een opluchting!

Kinderboek over boos zijn voor kinderen en ouders

De leeuw wil brullen is een kinderboek over boos zijn voor zowel kinderen als ouders. Hoe reageer jij op je brullende kind? Weet je waarom je kind zo brult of trek je voorbarige conclusies? En heb je het geduld om een gesprek aan te gaan met je weerbarstige kind?

Dit lawaaierige prentenboek is misschien wel confronterender dan je dacht.

Wat dit boek kinderen leert

‘Jij bent stom!’

‘Ik haat je!’

Het zijn harde uitspraken, maar zowat elk jong kind doet ze wel eens. Als kinderen een emotie voelen, dan worden ze de emotie. Ze voelen blijdschap, verdriet, angst of woede uitvergroot en worden even volledig overheerst door hun gevoelens.

Omdat jonge kinderen nog niet de juiste woorden hebben om hun gevoel anders te kunnen uiten, lossen ze dit vaak op met een meer fysieke uiting; door bijvoorbeeld te schoppen of slaan. Ze schreeuwen, zwaaien met hun armen of stampen de trap op. Dit soort heftige emoties en reacties zijn verwarrend en beangstigend. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor het kind.

Emoties als woede en frustratie zijn echter compleet normaal. Er zijn gezonde manieren om uiting te geven aan boosheid. De leeuw wil brullen helpt kinderen daarbij. Het leert ze:

  • dat boosheid een emotie is die er mag zijn,
  • hoe boosheid het gemoed van anderen beïnvloedt,
  • dat het belangrijk is om goed en respectvol met elkaar te communiceren;
  • hoe je op een gezonde manier uiting aan je boosheid kunt geven.

Door kinderen te helpen hun sterke emoties te begrijpen, en vooral hoe ze met deze emoties kunnen omgaan, leren ze vaardigheden die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken.

Waarom boeken kinderen helpen bij het herkennen van emoties

Sterke emoties, zoals boosheid, eenzaamheid en angst, zijn lastig te begrijpen voor jonge kinderen. Het praten over emoties en ze benoemen helpt kinderen bij het herkennen en managen van hun gevoelens. Dit is essentieel voor een goede emotionele ontwikkeling. Onze kinderboeken zijn daar een geschikt hulpmiddel voor.

Door hun emoties te begrijpen en te accepteren, leren kinderen meer controle te krijgen over hun reacties, ook als ze ouder zijn.

De leeuw wil brullen biedt jonge kinderen de mogelijkheid om te zien hoe anderen boosheid of andere sterke emoties ervaren. Ze zien hoe anderen reageren op hun emoties en wat de gevolgen daarvan zijn.

Handleiding bij De leeuw wil brullen

Bij alle kinderboeken van Blije Binnenste horen een handleiding. Zo ook bij ons kinderboek over boos zijn. In de handleiding staan vragen die je kunt stellen aan je kind tijdens het voorlezen.

Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe de dieren zich voelen. Of het herkenbaar is wat de leeuw voelt en wat de andere dieren voelen. Herkent je kind zichzelf in een van de dieren? Heeft je kind het gevoel dat hij van zijn omgeving niet de ruimte en het begrip krijgt om te zijn wie hij wil zijn?

Dit zijn voorbeelden van dieperliggende vraagstukken die in dit leuke en actieve kinderboek verborgen zitten.

Het doel van onze handleidingen is om kinderen bekend te maken met alle vier de basisemoties. Deze emoties noemen we de vier b’s: boos, bang, bedroefd en blij.

Bekijk ook onze andere boeken over emoties bij kinderen

Elk kind gaat wel eens over de rooie. Leerzame kinderboeken, zoals De leeuw wil brullen, geven een gelegenheid om deze basisemotie te bespreken. Het helpt ouders om meer inzicht te krijgen in hun kind. De leeuw wil brullen is een kleurrijk en interactief kinderboek dat zowel kinderen als ouders meer leert over boosheid. Op zoek naar meer kinderboeken over emoties? Bekijk een overzicht van onze producten of duik in onze andere thema’s Blij, Bang en Bedroefd.