Blijdschap is een heerlijke emotie. Wanneer je je tevreden of gelukkig voelt, lijkt het alsof je hart een dansje maakt. Je hebt energie, zin om te bewegen, iets te doen of iets te maken. Hoe maak je een kind blij? En wat betekent het eigenlijk om blij te zijn?

 

Wat betekent de emotie blijdschap?

Elke emotie heeft een functie of boodschap, zo ook blijheid. Het is een van de vier primaire emoties. Deze emoties worden ook wel de vier B’s genoemd. Dit zijn de B’s van Blij, BoosBedroefd en Bang.

Blijheid maakt je ervan bewust wat belangrijk is voor jou en van wie je houdt. Het werkt motiverend en bevredigend. Het laat je levensvreugde ervaren. Blijheid is de motor die je laat draaien en het geeft je energie om dingen te ondernemen.

 

Hoe maak je een kind blij?

Wil je jouw kind blij maken? Blijdschap en je blij voelen is iets dat kan worden aangeleerd. Het is een keuze die je kunt maken. Het heeft wel wat oefening nodig. Wat helpt is het volgende:

 

  • Vertel je kind dat het oké is om zich verdrietig, chagrijnig of teleurgesteld te voelen. Het is compleet normaal dat kinderen niet altijd blij zijn. Wanneer ze deze gevoelens niet ‘mogen’ voelen, werkt het juist averechts.
  • Vertel je kind dat het prima is om zich een tijdje vervelend te voelen, maar dat het op den duur kan kiezen om die gevoelens te laten gaan. We kunnen ervoor kiezen om vast te houden aan gevoelens of om deze los te laten. Herinner je kind daaraan.
  • Laat je kind een andere lichaamshouding aannemen. Onze lichaamshouding heeft een sterke invloed op onze gemoedstoestand. Een houding met de armen over elkaar wekt boosheid en geslotenheid in de hand. Vraag je kind of het zijn of haar armen naast het lichaam kan houden. Of beter nog: in de lucht!
  • Laat je kind een dankbaarheid-dagboek bijhouden. Dankbaarheid is een van de snelste manieren naar tevredenheid en blijdschap. Laat je kind elke avond drie dingen opschrijven waarvoor het die dag dankbaar is en lees het de volgende ochtend voor. Kleine dingen, grote dingen, alles telt. Eventueel samen met tekeningetjes om de creativiteit te bevorderen.

 

Emoties komen en gaan

Een manier om met de (soms extreme) emoties van kinderen om te gaan, is ze te leren dat emoties komen en gaan. Leer ze bewust te worden van de gevoelens in hun lichaam. Kunnen ze een naam geven aan de emotie? Waar voelen ze het in hun lijf? Hoe voelt blijdschap? Wat voor kleur heeft het?

Leer je kind dat elke emotie oké is, ook de onprettige. Dit is moeilijk, want zowel kinderen als volwassenen willen liever geen onprettige emoties voelen. Dat vinden we vervelend! Toch helpt het niet om je ertegen te verzetten (in het geval van nare emoties) of je eraan proberen vast te houden (in het geval van blijheid). In beide gevallen wekt dat alleen maar spanning op.

Wat wel helpt is om ze er gewoon te laten zijn en te luisteren naar welke boodschap ze hebben.

 

Meer lezen over blijdschap en emoties? Lucy heeft een ballon!

Met onze educatieve kinderboeken leren kinderen met hun emoties om te gaan. In dit geval raden we het boek Lucy heeft een ballon aan, dat gaat over blijdschap. Kinderen kunnen in het boek tekenen en hun fantasie de vrije loop laten.

De belangrijkste boodschap van Lucy heeft een ballon is dat als je blij bent met wat je hebt (waardering) en je blij bent met je zelf (acceptatie), niets je kan deren. Het is een boek voor kinderen, maar eigenlijk hebben volwassenen er net zoveel aan!