Boos word je als iemand over jouw grens gaat. Boosheid voelt donker en krachtig. Alsof het stormt in je hoofd. Je bloed lijkt te koken, je handen trillen en je vuisten ballen zich samen. Je bent klaar voor actie. Soms is dat precies wat je nodig hebt om voor jezelf op te komen, maar wat als deze boosheid je in de weg zit? En wat als je een kind hebt dat snel boos en gefrustreerd raakt?

 

Wat betekent de emotie boosheid?

Boosheid is er in verschillende gradaties. Je kunt je geërgerd, gefrustreerd of geïrriteerd voelen, je kunt nijdig zijn, razend, kwaad of woedend. Net als alle emoties heeft ook boosheid een functie. Het geeft een persoonlijke grens aan. Je lijf (en vaak ook je mond) schreeuwt dat het menens is. Houd op en niet meer doen!

Boosheid kan ook een reactie zijn op een stressvolle gebeurtenis. Het zorgt ervoor dat je lijf in een staat van paraatheid komt, klaar om je te beschermen.

Daarnaast gaat boosheid vaak gepaard met teleurstelling. Je raakt over de kook omdat iets in je leven anders loopt dan je had verwacht of gehoopt. In dat geval heeft boosheid een belangrijke boodschap: ontspan en schroef je verwachtingen omlaag.

 

Wanneer is boosheid een probleem?

Woede kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden snel en vaak boos, maar wanneer ze boos worden is het niet zo intens. Andere mensen worden minder gauw boos, maar wanneer ze dit doen, ontploffen ze.

Vaak en intens boos zijn is vermoeiend. Zeker als je het in extreme mate voelt en last hebt van woedeaanvallen. Of het nu van jezelf is of van iemand anders, boosheid kost energie.

Daarnaast kan boosheid heel krachtig zijn en je het gevoel geven dat je jezelf verliest. Het wordt zwart voor je ogen en je kunt niet goed meer nadenken. Soms reageer je zo heftig, dat je iemand kwetst of op een andere manier pijn doet. Hier kun je achteraf ontzettend veel spijt van hebben.

Wanneer boosheid destructief is en het je relaties schaadt, dan is het een probleem. Met oefening kun je boosheid kanaliseren. Zoek een uitweg die bij jou past. Boosheid is een sterke motor, maar laat jezelf niet opbranden.

 

Hoe kun je een kind leren omgaan met boosheid?

Kinderen zijn een kei in het demonstreren van boosheid en woede. Peuters worden niet voor niets ‘terrible twos’ genoemd. Woedeaanvallen komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Daar hoeven ze niet per se twee jaar voor te zijn. Maar hoewel de meesten er vanzelf overheen groeien, hebben sommigen wat meer begeleiding nodig.

Hier volgen enkele tips om je kind te leren omgaan met boosheid.

 

  • Help je kind zijn boosheid te herkennen. Als kinderen hun gevoelens niet begrijpen, dan kunnen ze ook niet zeggen dat ze boos zijn. In plaats daarvan zullen ze het laten zien. Leg je kind uit dat hij kan zeggen: ‘Ik ben boos!’ en dat hij niet per se met lego door de kamer hoeft te gooien.
  • Erken de emoties van je kind. Het negeren of niet erkennen van emoties kan je kind nog bozer maken. Een simpele vraag als ‘Wat is er gebeurd dat je zo boos bent?’ helpt je kind zich gezien te voelen. Je kunt ook zeggen: ‘Ik zie dat je boos bent’.
  • Laat je kind zijn woede uiten op een gezonde manier. Woede is een opbouw van energie die eruit moet. Soms helpt het om gewoon even uit te razen. Dit kan ook op een creatieve, ‘positieve’ Geef je kind bijvoorbeeld een boksbal of kussen om op te slaan. Laat hem wat rondjes rennen of tegen de wind schreeuwen. Houd hij meer van lezen en knutselen? Geef hem dan zijn favoriete boekje, schrijf- of tekenspullen.

 

Meer lezen over de emotie boosheid? Lees De leeuw wil brullen!

De leeuw wil brullen is een van onze favoriete educatieve kinderboeken over emoties. Het leert kinderen hoe ze met boosheid om kunnen gaan (ook handig voor de ouders!). Daarnaast zien ze wat voor effect het brullen van de leeuw heeft op de andere dieren en leren ze hoe belangrijk het is om goed en respectvol met elkaar te communiceren.

Bekijk ook onze andere leuke en leerzame kinderboeken over de gevoelens BlijBang en Bedroefd.