Het liefst wil je je kinderen tegen alles beschermen, met name tegen pijn en verdriet. Hoe ga je als ouder om met een bedroefd kind? En hoe kun je een kind leren omgaan met verdriet?

Verdriet kan een van de zwaarste emoties zijn en kan variëren van teleurstelling tot depressie. Daarnaast kan het lastig zijn om te herkennen wanneer je kind verdrietig is. Tranen zijn het duidelijkste signaal, maar ook boosheid, isolement en buikpijn kunnen uitingen van verdriet zijn.

 

Welke boodschap heeft de emotie bedroefd?

Alle emoties hebben een boodschap, zo ook verdriet. Verdriet laat zien dat je iets mist wat belangrijk en waardevol voor je was. Je voelt tranen opkomen of je krijgt een hol gevoel in je buik. Je verlangt alleen nog maar naar wat er niet meer is. Een kind raakt bijvoorbeeld zijn knuffel kwijt en is daar zo verdrietig van, dat hij niet kan slapen. Het lijkt wel alsof het nooit meer goedkomt!

Als je iets kwijtraakt en je voelt je daar bedroefd over, dan weet je dat het belangrijk voor je was. Dat je daar waarde aan hechtte.

 

Wat als je kind verdrietig is zonder reden?

Soms is er geen sprake van verlies, maar is je kind toch verdrietig. Dit is normaal en is deel van de ontwikkeling. Net als volwassenen kunnen kinderen soms een bedroefde periode meemaken, zelfs al is er niets aan de hand.

Duurt deze periode te lang? En lijkt het alsof je kind vastgelopen is in zijn verdriet? Dan kan er sprake zijn van depressie. In dat geval kun je beter professionele hulp inschakelen.

 

Hoe leer ik mijn kind omgaan met verdriet?

Wat zijn de beste manieren om je kind te helpen wanneer het bedroefd is?

 

  • Benoem het verdriet van je kind. Kinderen kunnen om enorm veel redenen verdrietig zijn, zelfs om redenen die belachelijk lijken. Onthoud wel dat, hoewel het voor jou onbelangrijk lijkt, het voor je kind op dat moment van levensbelang is. Bagatelliseer zijn gevoelens niet. Zeg iets als: ‘Ik weet dat het je lievelingsdeken is en dat je verdrietig bent als het vuil is. Ik zou dan ook verdrietig zijn’.
  • Laat zien dat je er voor hem bent. Verdriet kan een eenzame emotie zijn. Luister naar de verhalen van je kind over zijn verdriet, ook al heeft hij het tien keer herhaald. Erover praten helpt bij de verwerking.
  • Maak van verdriet een normale zaak. Als je kind verdrietig is, wil je hem het liefst meteen opvrolijken. Hoe moeilijk het ook is om je kind bedroefd te laten zijn, vertel hem of haar dat het een gewone emotie is en dat hij zich zo mag voelen.
  • Laat je kind even lekker huilen. Huilen is een vorm van ontspanning; het lichaam maakt dan endorfine aan. Dit is een hormoon dat pijn, angst en stress vermindert. Af en toe huilen is gezond.
  • Zet je kind aan het tekenen. Creatief bezig zijn is een goede manier om gevoelens te uiten. Als het om een ‘simpel’ verdriet gaat, laat hem dan iets tekenen waar hij vrolijk van wordt. Gaat het om iets zwaarders, zoals het verlies van een geliefde? Laat hem dan zijn verdriet tekenen. Dit helpt bij het rouwproces.
  • Doe iets leuks met je kind. In sommige gevallen is het juist goed om je kind af te leiden met leuke dingen. Het gaat er niet om dat je zijn gevoelens negeert, maar dat je laat zien dat hij zich ook anders kan voelen. Samen leuke dingen doen is daar een van de beste manieren voor. Flink bewegen doet ook wonderen.

 

Is je kind bedroefd? Lees ons kinderboek Sterkte

Sterkte is een van onze kinderboeken over de vier basisemoties bij kinderen. Het boek gaat over hoe je iemand sterkte kunt toewensen in verdrietige situaties, zoals wanneer iemand is overleden.

Het bewust doorleven van verdriet, en de waarde ervan een plekje geven, kan het leven een stuk rijker maken. Ondanks het geleden verlies. Als de scherpte van het gevoel eraf is, dan kun je gaan relativeren. Elk gevoel is tijdelijk. Op een gegeven moment ben je klaar om over je bedroefdheid heen te stappen. Je bent je nu bewust van wat waarde voor je heeft en met die informatie kun je weer verder.

Meer educatieve kinderboeken over emoties lezen? Bekijk onze boeken over de emoties BlijBang en Boos.