Blije Binnenste

Emoties

Bang

Voor kleintjes is de wereld soms een behoorlijk enge plek. Achter elke deur verschuilen zich monsters en onder het bed komen ’s nachts de engste griezels tevoorschijn. Is je kind vaak bang? Angst is voor niemand leuk (ook niet voor de ouders), maar gelukkig zijn er manieren om een kind weer rustig te krijgen.

 

Wat is de functie van de emotie angst?

Soms voel je dat er gevaar dreigt en weet je niet waarom. Je hart bonkt in je keel, je krijgt het heet en het liefst wil je je verstoppen. Of je wilt het gevaar juist aanvallen; niemand die jou klein krijgt!

De emotie angst is handig wanneer er sprake is van een dreiging. Het brengt je lichaam in een staat van paraatheid. Adrenaline schiet door je lijf en je bent klaar om te vechten of te vluchten. Angst is er om jezelf – en anderen – te beschermen. Soms gaat het zo snel dat je niet eens tijd hebt om na te denken. Je lichaam reageert in een reflex.

Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen bang zijn wanneer er in de realiteit niets aan de hand is. In dat geval betekent angst dat er te veel stress of drukte is. De boodschap die angst dan heeft, is ‘doe het maar even rustig aan’.

Verschillende soorten kinderangsten

Kinderangsten zijn heel normaal. Een van de meest voorkomende kinderangsten is een angst voor het donker. Dit is best logisch; toen mensen nog in grotten leefden, was de nacht altijd het moment waarop we het meest kwetsbaar waren. Dan waren de roofdieren wakker, die maar al te graag een maaltje van ons wilden maken. Deze angst zit nog steeds in ons systeem gebakken.

Een andere veelvoorkomende kinderangst is de angst voor dieren, zoals grote blaffende honden. Kinderen kunnen ook bang zijn voor geluiden, voor pijn, voor vreemden, voor onweer en natuurlijk voor monsters. Of zelfs voor de dood of voor ziekte, zeker als dit ook in het gezin voorkomt.

De meeste angsten nemen vanzelf af naarmate het kind opgroeit. Is dit niet het geval? En wordt de angst extremer? Dan kan er sprake zijn van een fobie. Dit is een irrationele angst, die het dagelijks leven van het kind (en dat van de ouders) flink op zijn kop kan zetten.

 

Mijn kind is vaak bang: wat kan ik doen?

Wat kun je doen als je kind vaak bang is? Ten eerste, blijf zelf rustig en maak de stress niet erger.  Kalmeer je kind en help hem te ontspannen. Daarnaast zijn er andere dingen die je kunt doen om de angst bij je kind te verminderen.

  • Zeg tegen je kind: Je bent veilig, ik ben bij je. Angst is net een vergrootglas, het blaast dingen op. Wanneer een kind bang is, lijken normale zaken ineens eng. Zoals een gordijn, waarachter een monster staat. Vertel je kind dat jij hem beschermt. Laat zien dat hij veilig is bij jou
  • Accepteer dat je kind bang is. Accepteer de angsten van je kind en wuif ze niet weg. Door zijn angsten serieus te nemen, voelt hij zich gehoord en gesteund. Als je dit niet doet, dan wordt de stress erger – en de angst ook.
  • Vraag je kind om te beschrijven hoe hij zich voelt. Door hem zijn angst te laten beschrijven, leert hij te rationaliseren. Bovendien begrijp je dan waarom hij zo bang is en kun je hem beter Het hardop uitspreken van een gevoel kan al helpen bij het herkennen, erkennen en verminderen van dat gevoel. Als een kind te jong is om zijn gevoel met woorden te kunnen omschrijven, laat hem dan zijn gevoel tekenen.
  • Laat je kind zijn angst letterlijk van zich afschudden. Leer je kind dat angst is bedoeld als een kortstondig gevoel en niet om lang in te blijven hangen. Vertel hem dat het helpt om na een bang moment zijn hele lichaam uit te schudden. Armen, benen, romp en hoofd. Of om een rondje te gaan rennen. Zo neemt de adrenaline af en wordt het kind vanzelf rustiger.

Help je kind zich minder bang te voelen met ‘Bang, het monster’

Blije Binnenste specialiseert zich in educatieve kinderboeken, waarmee kinderen leren hoe ze met emoties kunnen omgaan. Een van onze boeken is ‘Bang, het monster’, dat vertelt over hoe angst komt en gaat. Net als een monstertje die zich aan je broek vastklampt en soms weer verdwijnt. Een vermakelijk, leerzaam prentenboek voor jong en oud!

 

Op zoek naar meer leuke kinderboeken over emoties? Bekijk de thema’s Blij, Bang en Bedroefd.